Fordi vi kan…
Fiskehjul.
Anmeldelserne er delt op i fastspolehjul og multihjul.
Fastspolehjul.
—————————————

Shimano Aero GT 3010

Sort hus og spole. Dette var hjultypen, der i dag er almindelig, men dengang (20 år siden) var meget speciel. Det havde dobbelthåndtag, fightbremse og en 99% vibrationsfri gang. Da var samtidigt udstyret med flere rigtige kuglelejer, og en ting kun Shimano kunne: to hastigheder på lineoplægget. Dette betød tilsammen et hjul, der var “state of the art”. Det er da til dato også det hjul jeg har fisket mest med, tidmæssigt. OG det mest imponerende er at det stadig kører (næsten) som nyt. Der er lidt slør i lejerne, men ellers fungerer det 100% på trods af at jeg aldrig får vasket eller renset det efter fisketure.

 

 

Shimano Aspire 3000.

En nyere udgave af ovenstående aero gt. Det har mange af de samme teknikker indbygget og samme silkebløde gang. Spolen er dog i metal, og bøjlen er i et stykke. Holdbarheden skulle gerne være lige så god, men det vil tiden jo vise. Det har ihvertfald vist de samme gode egenskaber som “forgængeren”. Fletlinen bliver lagt helt rigtigt hver gang, og jeg har ikke prøvet at have “linekludder”. Bremsen er også præcis og meget nem at have med at gøre. Absolut en værdig arvtager…:-)

PENN Slammer 560

Sort hus med gylden spole. Både hus og spole er af aluminium, således at hjulet er meget vridningsstærkt. Håndtaget er også lavet af aluminium, og selve grebet er lavet af en gummitype der gør det behageligt at bruge, og nemt at holde fast i. Bremsen er af Penn’s HT-100 skiver, der giver et jævnt bremsetryk. Samtidigt kan bremsen stilles MEGET hårdt, uden at det går ud over det jævne træk. Hjulet vejer 600 g. og rummer 220 m. 0.40 line. Det specielle ved Slammer er opbygningen, hvor man bl.a. ikke har muligheden for at slå bagspærren fra. Dette er for at forøge styrken af bagstoppet, samt eliminere risikoen for uvilligt at frigøre bagstoppet. Hjulet er i det hele taget lavet ud fra reglen: stærk og enkelt. Tror fakstisk kun det er Shimano Stella der kan hamle op med dette hjul, styrkemæssigt.

—————————————————————————————————————————————-

Multi-hjul.
 

ABU Ambassadeur 10000.

Jeg har de sidste 20 år fisket med Ambassadeur når jeg var på havet. De sidste 15 år har jeg brugt Amb. 10.000. Jeg har 2 versioner af 10.000 modellen, nemlig det “gamle” 10.000 cl

som er et 2 gears hjul (købt i 1990) og et “nyt” 10.000 i. (købt i 2007)

Det gamle 2gears system er supergodt med en hurtig indspinning uden belastning og en langsommere ved belastning. Men hjulet er ikke i produktion mere, så det kan kun fås som brugt. Da det er bygget i ABU’s velmagtsdage, er det stærkt, enkelt og velkørende. Bremsen fungerer fint men kan hakke lidt ved skift mellem 1. og 2. gear.

Jeg var ikke imponeret over den nye “biggame- serie” som kom frem, men med modellen 10.000 i, havde ABU fundet de gamle dyder frem. Hjulet er bygget efter den “gamle” opskrift, men uden 2 gear, hvilket giver plads til en fantastisk bremse. Den fungerer silkeblødt og er meget taknemmelig vedr. indstilling. Det automatiske tilslag som de gamle modeller havde, er også fjernet, men det er blot en vanesag. En ny ting og klar forbedring er det nye håndtag der sikre et fast greb også når det er vådt.

Jeg vil til hver en tid vælge et 10.000 i igen, hvis jeg skal have nyt havhjul i den størrelse og gearing.

Ambassadeur 10.000 cl. Ambassadeur 10.000 i


ABU Ambassadeur 7000 sync.

I forbindelse med opgradering af vores trollinggrej fik jeg et godt tilbud på 2 stk. amb. 7000 sync. Disse hjul har den rigtig gode sync.bremse, hvilket betyder at de forminsker bremsekraften med op til 75 %. Dette er supergodt når man er ved at lande fisk eller skal rigge til ved trolling. Hjulene er fra den tid hvor de blev lavet i Svängsta, og er derfor kram, der bare kører. De er i 2007 kommet i en tællerudgave, som jeg ikke kender noget til. Men hvis man er ude efter et middelstort multihjul der kan klare rigtig mange forskellige former for fiskeri, er 7000 et rigtig godt bud.

ABU Ambassadeur 6000 DRACULA.

Dette hjul er designet af Hvidovre Sport og kun lavet i 100 eksemplarer. Men under det specielle design er et velfungerende ABU 6000 med tommelfinger-tast til frikobling af spolen, en blød og præcis bremse og 6-armet centrifugal-bremse. Hos mig bruges hjulet til Geddefiskeri, primært som Jerk-Bait hjul.

 

ABU Ambassadeur 6500 sync.

Når jeg skal fiske flade bruger jeg altid mine 6500 sync. De har samme geniale bremsesystem som 7000 sync., men er en del lettere bygget. Derfor er de ikke for tunge/ store til bundfiskeriet efter flade. Sync. funktionen bruger jeg meget når fiskene er lidt sky. Så lader jeg dem løbe med løs bremse, indtil jeg langsomt drejer håndtaget og derved bremsen. Disse hjul er stadig i produktion (2008) og har en del af de gamle funktioner såsom auto-tilslag.

ABU Ambassadeur 5500 CS Rocket.

Bag denne lange titel gemmer sig en god gammeldaws konstruktion. 6-armet Centrifugalbremse og en helt unik blød bremse. Af gamle dyder er den justerbare bremse og knappen med auto-tilslag. Et super stærkt hjul, som bygger på den stil, der gjorde ABU verdensførende i 50- og 60-erne.

Daiwa Accudepth 47 lc.

Vi manglede et par tællerhjul og prøvede at finde et hjul der ikke var for dyrt, men skulle dække vores behov. Da vi ikke troller så meget var det ikke nødvendigt med nogle superhjul, så vi valgte den billigere udgave af de legendariske Daiwa 47 SG LC. Hjulet er næsten magen til bortset fra manglende messing i gavlen. Opbygning og lejer er ens så vi føler os sikre i vores valg. Hjulet har en silkeblød bremse der kan justeres meget præcist. Desuden er tælleren af god kvalitet som kan klare de mange tryk den får. Alt i alt er vi yderst tilfredse med hjulene, spec. når man sammligner med “storebror” der er 75% dyrere.