Fordi vi kan…

Her er en beskrivelse af hvordan vi fremstiller jig og haler til havfiskeri.

En lille film om hvordan jiggen går i vandet kan ses her.

Selve jiggen er støbt i bly eller andet egnet metal der smelter ved lav varme. Formen er købt HER. Her kan man også købe de VMC kroge der passer i formen, men vi har valgt en billigere metode. Man laver et øje af en ståltråd (ca. 1.5 – 2 mm. tyk) som lægges ned i formen. I krogenden placerer man så en krog med krog-øjet godt inde i jiggen. Vi har IKKE haft problemer med at jiggen ikke kan holde. Herefter kan man hælde det smeltede bly (eller lign.) i formen. HUSK at formen skal være HELT TØR inden man støber, da man ellers kan risikere at blyet sprøjter op af formen igen.

P1000389

Vi valgte derefter at lave en hale der passer til vores behov. Dvs. en hale der ikke yder for meget vandmodstand. men stadig har en lokkende gang. For at minimere modstanden i vandet, skulle halen derfor være hul, så den kunne gå ind over jiggens krogende uden at lave for store “ujævnheder”.

Først skulle der laves en prototype. De blev fremstillet i fimo ler, der har den egenskab at det hærder ved varme. Det gør at processen kan speedes op. Første lag blev formet..

P1000362

Herefter var størrelsen lavet og der skulle nu udbygges så kroppen fik den rigtige form. Man lægger et nyt lag fimo ler på og bager det i kort tid. Således bliver man ved til formen er som man syntes den skal være.

.P1000366

Herefter pudses den så den er HELT glat. Hvis der er ujævnheder på prototypen overføres de til formen, så vær grundig i dette arbejde.

P1000369

Herefter skal man nu lave en støbeform til de haler, der senere skal fremstilles i blød gummi. Formen kan laves af alm. gips eller andre materialer til fremstilling af forme. Vi bruger en “sten-gips” der hedder cera mix. Man laver formen ved at lave en støbekasse, fylde sit støbemateriale i og lægge prototypen forsitigt ned i formen. Den skal ligge så halvdelen er ned i massen og resten og ovenover. Desuden laver man “styrehuller” af feks. to kugler modellervoks, hvor man trykker dem i blandingen således at halvdelen er nede i støbemassen..  P1000370P1000371 P1000372

Når den første halvdel af formen er hærdet, fjerne man de to kugler og smører det hele godt ind i olie, da den anden form-halvdel ellers vil gå i forbindelse med den første. Herefter hældes ny masse på, så der er et godt lag over prototypen.

Efter massen er hærdet har man nu to halvdele, og prototypen kan tages ud. Herefter skal formen have en hul til at hælde  gummimassen i, samt en rille til det bor, der skal sørge for at halen bliver hul.

P1000377

Nu kan første hale snart se dagens lys. Man samler fomene og stikker boret ned i formen således at halen vil blive hul i “hovedenden”. Herefter hælder man den varme i plastisol (gummimasse) og lader den størkne lidt.P1000379

Man kan nu tage halen ud af formen og hive boret forsigtigt ud, hvorefter man putter den i koldt vand for afhærdning.

P1000381

Den færdige hale med hullet i midten.

P1000383

Her et par eksempler på haler der er malet bagefter og påmonteret på jiggen. Desuden en jigg med sprutte. Har man mod på at prøve at støbe sine gummidyr selv, så besøg denne side. Claus er super flink og hjælper gerne en igang

P1000385P1000396